Japan

Ooit, ik zal 5 jaar geweest zijn, zag ik op tv judo. Waarschijnlijk werd dat uitgezonden, omdat de Olympische Spelen in dat jaar gehouden werden. Ik was meteen geboeid en ben uiteindelijk gaan judoën. Later groeide dit uit tot een fascinatie voor Japan. Met name de kunsten werden een inspiratiebron. 

Een rondreis door Japan werd een logisch vervolg. Hier zie je de fotoreportage; natuurlijk met veel foto’s zoals elke toerist die zou kunnen maken, maar daarnaast ontwikkelde ik aldoende mijn eigen thema’s. Vooral het straatbeeld van de diverse steden, zoals de architectuur, de paraplu’s, het toerisme, de fietsen, maar ook de natuur, de tempels, de kastelen.

Wil je foto’s van mij gebruiken?
Vraag een licentie aan.
Do you want to use one or more pictures I made?
Ask for a license.

Zes-en-dertig beelden van Japan

Thirty-six views of Japan

Sky Tree Tower

Op een hoogte van 350 meter, Sky Tree Tower is met 634 meter de hoogste toren en het op twee na hoogste gebouw ter wereld, is het uitzicht over Tokio enorm. Zelfs Fujisan, 112 kilometer verder, is te zien, als het weer helder genoeg is. Het licht viel zo mooi over de stad: de zon zorgde voor een pad van lichtpuntjes door de straten en aan de andere kant voor een kolossale schaduw van de toren.

Poorten

Er zijn zoveel poorten in Japan! De mooiste is misschien toch wel de torii in het water bij de Itsukushima-schrijn. Naast deze torii van het shintoïsme zijn er ook poorten bij Boeddhistische tempels.

Fujisan

De hoogste berg van Japan is de iconische vulkaan Fuji, of Fujisan zoals de Japanners zelf zeggen. De berg is 3776 meter hoog en ligt 112 kilometer van Tokio vandaan. Onder andere de kunstenaar Hokusai heeft samen met zijn dochter de vulkaan vaak geschilderd. Eigenlijk wel heel toepasselijk dat ik samen met mijn dochter al fotograferend rondtrek door Japan. Hokusai schilderde 36 gezichten op de berg Fuji, waarvan Onder de golf voor de kust van Kanagawa, ofwel ‘de grote golf’ zeer bekend isgeworden. Die zie je tegenwoordig op van alles afgedrukt. Ik heb een kleine grote golf kunnen fotograferen.

Hiroshima

Op 6 augustus 1945 om 8.15 uur stopte het leven van veel inwoners op een verschrikkelijke manier. WOii kwam met de atoombom ook tot een einde, maar heeft zo ontzettend veel levens gekost van mensen die niets met de oorlog van doen hadden. En degenen die de explosie hadden overleefd, leden daarna ondraaglijke pijn door de ‘black rain’ en het verlies van dierbaren, hun woning, alles. Een bezoek aan het museum in Peace Memorial Park is indrukwekkend. Evenals Atomic Bomb Dome. Maar ook de demonstranten tegen kernwapens is, misschien juist door hun kleine aantal, indrukwekkend.

Werken

Mensen lijken altijd aan het werk, in ieder geval in de openbare ruimte. Werken is belangrijk in Japan. En je neemt je werk serieus. De schaamte zou te groot zijn als je kritiek krijgt of op het matje wordt geroepen. Liever doe je iets, omdat het protocol dat nou eenmaal voorschrijft, dan dat je het achterwege laat, omdat het in dit ene geval eigenlijk niet hoeft.

Meer beelden van Japan

More views of Japan