In Japan hebben we veel gebruik gemaakt van Pasmo. Pasmo is een soort ov-kaart en creditcard (of beter: debetcard) in een.

Je koopt de Pasmo op een groter station voor ¥1500. Dat bedrag is meteen je eerste tegoed op de kaart. Het mooie van de Pasmo kaart is dat deze voor veel ov-aanbieders geldig is. Het enige wat je hoeft te doen is de kaart bij de lezer te houden. Bijvoorbeeld bij een toegangspoortje van de metro of trein, of bij de middeningang van de bus. Aan het einde van je rit houd je je kaart weer bij een lezer (bij de bus nu voorin in de bus) en het bedrag van de rit wordt er van afgeschreven.

Een nieuw tegoed erop zetten kan bijna overal met contant geld of je bankpas/creditcard. Heb je aan het eind van je reis nog tegoed over, dan kun je dat bij bijvoorbeeld de winkels van 7 Eleven opmaken.

  • Reisschema

    Dag 0: de aankomstdag in Japan, Tokio.Dag 1-2: TokioDag 3: transfer Tokio – KawaguchikoDag 4-5: KawaguchikoDag 6: transfer Kawaguchiko – MatsumotoDag 7: MatsumotoDag 8: transfer Matsumoto – TakayamaDag 9: TakayamaDag 10: transfer Takayama – ShirakawagoDag 11: transfer Shirakawago – KanazawaDag 12: KanazawaDag 13: transfer Kanazawa – KyotoDag 14-15: KyotoDag 16: transfer Kyoto – HiroshimaDag 17:

  • Betalen in Japan

    In Japan kun je op de meeste plekken betalen met je bankpas. Zorg ervoor dat je pas betalingen in het buitenland toestaat.

  • Pasmo

    Pasmo: handig betaalmiddel in veel OV